Rollen

Onze dansschool profileert zich met het doorbreken van rolpatronen. Jawel, een vrouw die uitsluitend wil volgen krijgt die ruimte, zoals een man die uitsluitend wil leiden dat ook mag. Andersom kan natuurlijk ook. Dat geeft het veel ruimte aan uniparen (mannen die uitsluitend dansen met mannen, vrouwen die uitsluitend dansen met vrouwen). Wij stimuleren dat je beide rollen leert dansen.

Verschil tussen de twee rollen is in grote lijnen dat de leider de initiatieven neemt, richting en snelheid bepaalt, terwijl de volger binnen het geboden frame de show steelt. De echte uitdaging voor de volger is overigens om niet te anticiperen op kennis van figuur of move, op wat je denkt en ziet, maar uitsluitend te reageren op wat je voelt - en er geen soloshow van te maken. Het door de leider geven van duidelijke en eenduidige signalen is daarmee net zo belangrijk als het door de volger herkennen van relevante signalen.

Ofschoon wij ons richten op partnerdansen, heb je geen vaste partner nodig; we proberen tijdens de les iedere twee tot tien minuten te wisselen. Op Socials dansen we telkens een nummer met een danspartner (alleen bij Kizomba is de norm om drie nummers samen te dansen).

Om praktische redenen vragen wij je voorafgaand aan lessen welke rol je ambieert; je zit niet contractueel vast aan die rol. Onze gewoonte is om bij aanvang van de les nog een keer te vragen wie leidt en wie volgt, zodat de balans duidelijk is; mits je voldoet aan het niveau dat nodig is om de les te volgen mag je op dat moment nog van rol wisselen.

Een voordeel van beide rollen beheersen is dat je bij Socials vrijwel niet aan de kant staat te wachten. Ook is het enorm leuk en verfrissend om te dansen met iemand waarmee je tijdens een dans van rol kunt wisselen. Vooral als beiden er bedreven in zijn levert het een spectaculaire dans op, waar je beiden nog uren of soms dagen door op wolkjes kunt lopen.